Geschiedenis

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival in vogelvlucht

Bij zijn aantreden als chef-dirigent in 1995 nemen Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het initiatief voor een meerdaags muzikaal evenement met grote ambities. Een jaar later presenteren zij het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.

De eerste jaren
Wat in 1996 begint als een concertreeks-met-rode-draad groeit uit tot een grootschalig muziekfestival. Een grote mijlpaal is de editie van 2001, die in een multidisciplinaire opzet de schijnwerpers op Sjostakovitsj en zijn War Symphonies richt. Met Prokofjev kiest het festival in 2003 voor een ‘moeilijke componist’, maar door de brede programmering weet het toch een recordaantal bezoekers te trekken. Een groot succes is ook het festival rondom Tsjaikovski (2004), en de editie Iconen van het fin de siècle (2005) met muziek van Wagner tot Strauss.

Het tweede decennium
Met Vrijheid als motto begint het festival in 2006 aan zijn tweede decennium. Geen componist of stijlperiode als middelpunt, maar een thema dat alle ruimte biedt om de muziek in een bredere context te plaatsen. Die koers wordt vervolgd met Liebesnacht, Hemel en Aarde, Eeuwige Jeugd en een festivaldrieluik over Rotterdam: Resurrection (2010), Sea & the City (2011) en Sea & You (2012). En in 2013, precies 25 jaar na zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, markeert het festival Valery Gergievs zilveren band met de stad.

Gergiev Festival 2016
Vorig jaar vierde het Gergiev Festival de 125ste geboortedag van Prokofjev met een programma dat helemaal aan zijn muziek was gewijd. Er waren symfonische concerten, filmcomposities, kamermuziek en kindervoorstellingen. Klap op de vuurpijl waren de complete pianoconcerten. Met 13.000 bezoekers was het een geslaagde editie. Hoogtepunt was de pianomarathon, met maar liefst vijf pianoconcerten op één dag. 

Bekijk de foto's van het festival van vorig jaar van donderdag, vrijdag en zaterdag en zondag.