Biografieën
Valery Gergiev | dirigent

Valery Gergiev (1953) studeerde orkestdirectie aan het Rimski-Korsakov Conservatorium te Leningrad bij Ilja Moesin en won nog tijdens zijn studie het Herbert von Karajan Concours in Berlijn. Direct na zijn afstuderen werd hij assistent-dirigent bij het Kirov-theater om vervolgens chef-dirigent te worden van het Armeens Staatsorkest. In 1988 keerde Gergiev terug bij het Kirov-theater als directeur en chef-dirigent. Omgedoopt tot zijn oorspronkelijke naam Mariinsky werd dit theater onder Gergievs leiding opnieuw de tempel van de Russische opera- en balletcultuur.

Sinds 1988 is Valery Gergiev een regelmatig terugkerende gast bij het Rotterdams Philharmonisch, waar hij in 1995 aantrad als chef-dirigent. Samen met het orkest nam hij het initiatief voor het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, dat in 1996 zijn eerste editie beleefde. Tijdens het tiende Gergiev Festival (2005) werd Valery Gergiev benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In mei 2008 nam Gergiev afscheid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest als chef-dirigent. Bij zijn aftreden ontving hij de Johan van Oldebarneveldtpenning, de hoogste onderscheiding van de stad Rotterdam, en werd hij door het orkest benoemd tot honorary conductor.

Valery Gergiev dirigeerde alle grote symfonieorkesten in de wereld waaronder de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Royal Philharmonic en de Los Angeles Symphony, en was vaste gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York van 1997 tot 2008. Van 2007 tot 2015 was hij chef-dirigent van het London Symphony Orchestra. Hij is chef-dirigent van het World Orchestra for Peace sinds 1997 en van de Münchner Philharmoniker sinds 2015.

do 14 sep, 20.15 uur | Opening: Le sacre du printemps
vr 15 sept, 19:30 uur | Revolutie!
za 16 sept, 15:00 uur | De Vijfde van Sjostakovitsj
za 16 sept, 20:15 uur | Einde van een tijdperk  

Naar boven

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Opgericht in 1918 ontwikkelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest zich onder Eduard Flipse tot een toonaangevend orkest. Internationaal aanzien verwierf het orkest in de jaren zeventig met Edo de Waart, mede dankzij een reeks zeer succesvolle tournees en plaatopnamen. Een nieuwe bloeiperiode brak aan met Valery Gergiev, chef-dirigent van 1995 tot en met 2008. Sinds 2008 staat het orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.

Samen met Valery Gergiev initieerde het Rotterdams Philharmonisch in 1996 het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Dit jaarlijkse festival is inmiddels een begrip in binnen- en buitenland. Ook is het orkest regelmatig te gast op andere prestigieuze internationale festivals, waaronder de BBC Proms, het Edinburgh International Festival, de Quincena Musical van San Sebastian en het festival van Grafenegg.

Sinds zijn begindagen maakt het Rotterdams Philharmonisch symfonische muziek bereikbaar voor een breed publiek. In 1930 begon het met een reeks kinder¬concerten, die uitgroeide tot een veelgeprezen educatief programma. Ook opera heeft een bijzondere plaats: zo werd geschiedenis geschreven met de wereldpremière van Schnittkes Life with an Idiot bij De Nederlandse Opera, en met Wagners Tristan und Isolde met videokunst van Bill Viola in het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival 2007.

Thuisbasis van het Rotterdams Philharmonisch is concertgebouw de Doelen, waar het jaarlijks ruim 110.000 bezoekers trekt – onder wie een fors aantal jongeren. Maar het orkest is ook regelmatig op andere locaties te horen, zowel in de Rotterdamse wijkgebouwen als op de belangrijkste podia in binnen- en buitenland.

do 14 sep, 20.15 uur | Opening: Le sacre du printemps
vr 15 sept, 19:30 uur | Revolutie!
zo 17 sept, 14:15 uur | De Vuurvogel (4+)

Naar boven

Orkest Mariinsky Theater

Het Orkest van het Mariinsky Theater is een van de oudste symfonieorkesten van Rusland. De geschiedenis van het orkest omvat ruim tweehonderd jaar en gaat terug tot de dagen van het Keizerlijk Orkest van Sint-Petersburg. Na de eerste decennia kwam het orkest tot grote bloei onder leiding van Eduard Napravnik, die chef-dirigent was van 1869 tot 1916. In die periode bracht het Mariinsky Orkest opera’s van Tsjaikovski, Moesorgski en Rimski-Korsakov in première, en speelde het onder leiding van dirigenten als Gustav Mahler, Arthur Nikisch en Sergei Rachmaninov. Na de Revolutie werd Napravniks stokje doorgegeven aan dirigenten als Yevgeny Mravinsky, Boris Khaikin and Yuri Temirkanov, die stuk voor stuk de speelstijl verder ontwikkelden en verbeterden, en het orkest perfectioneerden op het gebied van opera en ballet.

In 1978 benoemde het Mariinsky Theater Valery Gergiev als assistent-dirigent, om hem in 1996 als chef-dirigent aan te stellen. Met zijn komst breidde het repertoire van het orkest zich sterk uit. Behalve opera’s nam het orkest ook symfonische werken en andere orkestmuziek op het repertoire. Het orkest heeft alle symfonieën van Prokofjev, Sjostakovitsj, Mahler en Beethoven uitgevoerd, plus de Requiems van Mozart, Verdi en Tisjtsjenko. Daarnaast speelt het Mariinsky Orkest regelmatig werken van componisten als Sjtjedrin, Goebaidoelina, Kantsjeli en Karetnikov.

Naar aanleiding van een peiling onder de meest vooraanstaande muziekrecensenten van Amerika, Azië en Europa werd het Mariinsky Orkest in 2008 uitgeroepen tot een van de beste twintig orkesten ter wereld.

za 16 sept, 20:15 uur | Einde van een tijdperk

Naar boven

Symfonieorkest Koninklijk Conservatorium & Codarts

De samenwerking die sinds 2010 tussen de conservatoria van Den Haag en Rotterdam en de Doelen is opgezet, heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de professionele ontwikkeling van jonge musici afkomstig van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Codarts Rotterdam. In de praktijk beoogt dit studenten en professionals samen te brengen en onder gerenommeerde gastdirigenten te laten kennismaken met bijzondere symfonische werken en hen zo te steunen in hun artistieke ontwikkeling. Het orkest boekte grote successen met de concertreeksen van de afgelopen jaren, waaronder Schönbergs Gurrelieder in maart 2011 en Berio’s Sinfonia en Rendering in september 2012 en Mahlers Tiende Symfonie en Schönbergs Erwartung in 2014.

za 16 sep, 15:00 uur | De Vijfde van Sjostakovitsj
                      

Naar boven


Moscow Contemporary Music Ensemble

Het Moscow Contemporary Music Ensemble is opgericht in 1990 door Yuri Kasparov, onder bescherming van de beroemde Russische componist Edison Denisov. Het ensemble focust zich op de promotie van muziek uit de 20e en 21e eeuw. Het is Ruslands belangrijkste kamermuziek ensemble en bestaat uit Russische topmusici, gespecialiseerd in moderne muziek. Het Moscow Contemporary Music Ensemble heeft op concertpodia en festivals gespeeld over de hele wereld zoals ‘Moscow Biennale for Contemporary Art’, ‘DiaghilevFest’ (Rusland), ‘Radio-France presences’ (Parijs), ‘FrankfurtFest’, en ‘The Night of the Unexpected’ (Nederland). Met meer dan 1500 werken is hun repertoire indrukwekkend te noemen. Het concert ‘De Machine en de muziek’ bestaat uit composities die zijn geboren met de hulp van machines uit verschillende tijdperken. Het bevat werken van Vladimir Rannev, Alexander Khubeev, Nikolay Popov en Alexander Chernyshkov, die speciaal geschreven zijn voor het project, maar ook nieuwe elektro-akoestische versies van de onsterfelijke werken van Alexander Mosolov en Vladimir Deshevov. In 2009 won het ensemble de ACTION Award ter ondersteuning van theatrale initiatieven. In 2013 wonnen ze de GOLDEN MASK Award. 

vr 15 sep, 16:00 uur | De Machine en de muziek
                      

Naar boven


Liza Ferschtman

Nederlandse violiste Liza Ferschtman staat bekend om haar interessante programma's en gepassioneerde uitvoeringen. Als dochter van een Russische violist was ze continu omringd met muziek. Een van de invloedrijkste personen was violist Philipp Hirschhorn, een dierbare familievriend. Ferschtman kreeg haar formele opleiding van Herman Krebbers aan het Conservatorium Amsterdam, van Ida Kavafian op het Curtis Instituut in in Philadelphia en van David Takeno in Londen. In 2006 ontving ze de Dutch Music Award: de hoogste onderscheiding voor een Nederlandse musicus.   
Recente hoogtepunten zijn de uitvoering van Bach's complete solowerken in Amsterdam en een concerttour met het Budapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer, of zoals The New York Times schreef: ''...  Nederlandse violiste Liza Ferschtman brengt verfijnde schoonheid en karakter in de solo partij van de Bernstein [Serenade] ... het concert ontbrak niet aan revolutionair karakter.  
Liza Ferschtman's cd-opname van het Vioolconcert van Beethoven en zijn Romances kreeg lovende reacties, net als andere opnames van werken van Dvořák en Röntgen, solo-werken van Bach en Ysaÿe (STRAD cd van de maand), en duo werken van Beethoven en Schubert. 

do 14 sep, 16:00 uur | Begin van een onbekend tijdperk
za 16 sep, 17:00 uur | Begin van een onbekend tijdperk
                      

Naar boven


Rotterdam Symphony Chorus

Het Rotterdam Symphony Chorus is een jong symfonisch koor, bedoeld om op hoog niveau composities uit te kunnen voeren die een groot koor vereisen met een professionele klank. Het is opgericht door de Stichting Laurenscantorij in samenspraak met de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het koor staat onder artistieke leiding van Wiecher Mandemaker.

In november 2013 debuteerde het Rotterdam Symphony Chorus met de broers Lucas en Arthur Jussen in Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Het voerde ook A Sea Symphony van Ralph Vaughan Williams uit met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, onder leiding van James Gaffigan, en Beethovens negende symfonie met het Gelders Orkest. Eén van de hoogtepunten vormde de première van de door Bob Zimmerman bewerkte Choruses uit John Adams’ The Death of Klinghoffer. Met het BBC Symphony Orchestra straalde het koor in november 2015 met Howells’ Hymnus Paradisi.

Het Rotterdam Symphony Chorus wordt doorgaans gevormd uit zangers van het professionele Laurens Collegium Rotterdam en de semiprofessionele Laurenscantorij.

vr 15 sep, 19:30 uur | Revolutie!
                      

Naar boven


Thom Hoffman

Thom Hoffman (1957) speelde meer dan 80 rollen in aansprekende speelfilms, zoals De Vierde Man en Zwartboek (Paul Verhoeven), Zoeken naar Eileen en De Avonden (Rudolf van den Berg), en succesvolle tv-series als Het Wassende Water, In Naam der Koningin, Russen, de Co-Assistent, en de comedy Dokter Tinus. Hij werd tweemaal bekroond met een Gouden kalf, in 1990 in Genève met de prijs voor de beste jonge Europese Acteur, en vorig najaar ontving hij als eerste acteur de Zilveren Televizier Ster. Vanaf 1991 werkte Hoffman als fotograaf voor NRC Handelsblad, Warchild, het Stedelijk Museum en het Volkenkundig Museum Leiden. Voor zijn film De Domeinen Ditvoorst won hij de prijs voor beste kunstdocumentaire op het internationale filmfestival van Chicago. Vorig jaar was Hoffman in het Storioni-Festival de Verteller bij Strawinski’s L’Histoire du Soldat, en dit jaar bij het muziekstuk Fabel van de Georgische Nodar Gabunia. Hoffman werd in 2016 voor zijn culturele verdiensten onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

do 14 sep, 16:00 uur | Begin van een onbekend tijdperk
za 16 sep, 17:00 uur | Begin van een onbekend tijdperk
                      

Naar boven


Willem Bruls

Dramaturg en auteur Willem Bruls schreef diverse boeken, over Wagners Ring (Godenschemering), over oriëntalisme, en de essaybundel Mijn opera. Als dramaturg werkte en werkt hij samen met Ramsey Nasr, Pierre Audi, Guy Cassiers, Ivo van Hove en Krzysztof Pastor. Hij maakte regies, adaptaties en scenario’s voor verschillende opera-, theater- en dansvoorstellingen. Bruls geeft workshops over muziektheater en opera.

do 14 sep, 16:00 uur | Begin van een onbekend tijdperk
za 16 sep, 17:00 uur | Begin van een onbekend tijdperk
                      

Naar boven